W książce omówiono obiegi chłodnicze wraz z przedstawieniem możliwości zastosowania do obliczeń programów komputerowych, czynniki chłodnicze i płyny chłodzące, zasady i metody przechowywania mięsa, pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP), przechowalnictwo różnych owoców i warzyw, rodzaje i budowę komór, drzwi chłodniczych, meble chłodnicze wraz z zasadami projektowania instalacji chłodniczych do ich zasilania oraz urządzenia pomiarowe do monitorowania mikroklimatu w przechowalnictwie.
Monitoring parametrów mikroklimatu wytworzonego w pomieszczeniach magazynowych, przechowalniczych, uprawowo-hodowlanych jest związany z bezpieczeństwem produktów magazynowanych, przechowywanych czy uprawianych. Nie jest to element wyboru lecz konieczność wymagana przez przepisy prawne związane z systemami bezpieczeństwa produktów np. żywnościowych HACCP, farmaceutycznych GMP lub wymaganiami lokalnych systemów zarządzania jakością.
Główne zalety omawianego systemu monitoringu to:- dokładność pomiarów, niezawodność przyrządów, prostota obsługi,
- cyfrowa transmisja wyników pomiarów,
- bezpieczna archiwizacja i sygnalizacja stanów zagrożenia,
- modułowość systemu, możliwość późniejszej rozbudowy,
- kompletna oferta urządzeń i oprogramowania: od czujników, wraz z ich świadectwami wzorcowania z akredytowanych laboratoriów, poprzez elementy transmisyjne, aż do oprogramowania nadzorującego,
- kompletna oferta instalacji i serwisu gwarancyjnego, wraz z niezbędną dokumentacją projektową i walidacyjną.
Autorzy – praktycy i teoretycy, znane i cenione w branży chłodniczej postacie, reprezentujące uczelnie techniczne z terenu całego kraju, kierują książkę do szerokiego grona odbiorców z branży chłodniczej. Publikacja jest kontynuacją tematów związanych z przechowalnictwem żywności podjętych w książce Technika chłodnicza dla praktyków. „Przechowalnictwo i transport” wydanej w 2003 r. , przez Wydawnictwo Systherm i cieszącej się dużym uznaniem środowiska chłodniczego.