Przechowalnictwo żywności - Technika chłodnicza dla praktyków.

Przechowalnictwo żywności - Technika chłodnicza dla praktyków.

Cena: 115.00 zł
autor:pod. red. dr.inż.Bolesława Gazińskiego
ISBN:978-83-61265-76-4
Ilość stron:431
Wydanie:2013/ II
Format:b5
Oprawa:miękka
W książce omówiono obiegi chłodnicze wraz z przedstawieniem możliwości zastosowania do obliczeń programów komputerowych, czynniki chłodnicze i płyny chłodzące, zasady i metody przechowywania mięsa, pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP), przechowalnictwo różnych owoców i warzyw, rodzaje i budowę komór, drzwi chłodniczych, meble chłodnicze wraz z zasadami projektowania instalacji chłodniczych do ich zasilania oraz urządzenia pomiarowe do monitorowania mikroklimatu w przechowalnictwie.

Monitoring parametrów mikroklimatu wytworzonego w pomieszczeniach magazynowych, przechowalniczych, uprawowo-hodowlanych jest związany z bezpieczeństwem produktów magazynowanych, przechowywanych czy uprawianych. Nie jest to element wyboru lecz konieczność wymagana przez przepisy prawne związane z systemami bezpieczeństwa produktów np. żywnościowych HACCP, farmaceutycznych GMP lub wymaganiami lokalnych systemów zarządzania jakością.

Główne zalety omawianego systemu monitoringu to:


Autorzy – praktycy i teoretycy, znane i cenione w branży chłodniczej postacie, reprezentujące uczelnie techniczne z terenu całego kraju, kierują książkę do szerokiego grona odbiorców z branży chłodniczej. Publikacja jest kontynuacją tematów związanych z przechowalnictwem żywności podjętych w książce Technika chłodnicza dla praktyków. „Przechowalnictwo i transport” wydanej w 2003 r. , przez Wydawnictwo Systherm i cieszącej się dużym uznaniem środowiska chłodniczego.

powrót do Przechowalnictwo żywności - Technika chłodnicza dla praktyków. ->