Mięso, podstawy nauki i technologii
Cena: 70.00 zł
autor: | Pisula Andrzej, Pośpiech Edward |
ISBN: | 978-83-7583-317-1 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 520 |
Wydanie: | 2011 |
Format: | B5 |
Oprawa: | TWARDA |
Na krajowym rynku pomocy dydaktycznych (...) podręcznik jest pierwszą zbiorową
(wieloautorską), specjalistyczną, akademicką pozycją wydawniczą. Oznacza to, że
w odniesieniu do dyscypliny naukowej „nauki o żywności i żywieniu” i należącej do
niej poddyscypliny „naukowe podstawy przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych”
przedstawiana w nim dziedzina wiedzy nie ma aktualnie wzoru wśród krajowych
wydawnictw specjalistycznych.
(...) Układ tematyczny podręcznika i wzajemne powiązania rozdziałów są w pełni
uzasadnione i spełniają wymogi dydaktyki na poziomie akademickim oraz warunki
logicznego przekazu podstaw nauki o mięsie, o jego budowie histologicznej, wchodzących
w skład mięsa bardzo licznych białkach, pełniących wysoce zróżnicowane funkcje,
składzie tkankowym i chemicznym, w tym o związkach mineralnych, witaminach
oraz wartości żywieniowej itp. Zaletą podręcznika jest w pełni aktualna prezentacja
stanu wiedzy o mięsie i o rozwiązaniach technicznych stosowanych w procesach uzyskiwania
i przetwarzania mięsa. (...) pod względem merytorycznym podręcznik odzwierciedla
współczesny stan nauki o mięsie i technologii jego przetwarzania.
(...) Rekomenduję go, jako pozycję wydawniczą niezbędną w procesie kształcenia
technologów przetwarzania mięsa, biotechnologów żywności i dietetyków oraz osób
zajmujących się praktycznym, na skalę przemysłową, przetwórstwem mięsa.
Prof. dr hab. inż. Zbigniew Duda
powrót do Mięso, podstawy nauki i technologii ->