Higiena produkcji żywności
Cena: 40.00 zł
autor: | Kołożyn-Krajewska Danuta |
ISBN: | 978-83-7583-395-9 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 340 |
Wydanie: | 2014 |
Format: | B5 |
Oprawa: | MIĘKKA |
Higiena produkcji żywności.
Niniejsze opracowanie przygotowano dla przedmiotu ergonomia oraz bezpieczeństwo
i higiena pracy realizowanego w ramach kierunku edukacja techniczno-informatyczna.
Zawartość merytoryczna odpowiada zakresowi opisanemu w sylabusie
opracowanym dla tego przedmiotu.
Treść materiałów dydaktycznych w niniejszym opracowaniu zawarto w siedmiu
rozdziałach. Rozdział 1 poświęcono przedstawieniu podstawowych pojęć z zakresu
ergonomii. Omówiono w skrócie rozwój ergonomii jako wiedzy stosowanej i syntetycznej.
Od autorów
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywności (ang. food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych. Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, na którym od wielu lat realizowane są przedmioty poświęcone higienie produkcji żywności, np. higiena żywności, systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarządzanie jakością żywności, HACCP i inne. Może on być także wykorzystywany przez studentów kierunków technologii żywności, medycyny weterynaryjnej, towaroznawstwa i innych, na których realizowana jest tematyka higieny żywności. Autorki mają także nadzieję, że będzie on przydatny dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spożywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
W przygotowaniu podręcznika wykorzystałyśmy nie tylko naszą wiedzę i doświadczenie jako nauczycieli akademickich, ale także umiejętności praktyczne wynikające ze współpracy (jako osoby szkolące i konsultanci) z zakładami gastronomicznymi, cateringowymi i przemysłu spożywczego.
Pragniemy podziękować wszystkim, którzy w jakiś sposób przyczynili się do powstania podręcznika, przede wszystkim naszym studentom, którzy nieustannie pobudzają nas do rozwoju własnych umiejętności i form nauczania, pracownikom zakładów żywnościowych, stawiającym przed nami trudne praktyczne pytania, współpracownikom za pomoc i naszym rodzinom za wyrozumiałość.
Dziękujemy także recenzentom pierwszego wydania tego podręcznika panom profesorom: Jackowi Kijowskiemu i Jackowi Szczawińskiemu, których uwagi przyczyniły się do udoskonalenia tej książki, oraz prof. dr. hab. Tadeuszowi Sikorze - współautorowi wielu praktycznych rozwiązań dotyczących systemów jakości, zaprezentowanych w publikacji.
W imieniu autorek Danuta Kołozyn-Krajewska
powrót do Higiena produkcji żywności ->