ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - WYBRANE ZAGADNIENIA Z PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCIOWEJ

ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - WYBRANE ZAGADNIENIA Z PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCIOWEJ

Cena: 35.00 zł
autor:D. JAWORSKA
ISBN:978-83-7583-602-8
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:271
Wydanie:2014
Format:B5
Oprawa:miękka
Niniejszy podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów kierunków: gastronomia
i hotelarstwo, żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo.
Przedstawiono w nim charakterystykę surowców oraz procesów przetwarzania
głównych grup żywności pochodzenia zwierzęcego. Każda z grup tematycznych zawiera
podstawowe zagadnienia teoretyczne uwzględniające wpływ jakości surowca i jego
przetwarzania na aspekty wartości odżywczej i jakość końcową wyrobu. Ponadto, wybrane
tematy zostały wzbogacone w zagadnienia praktyczne - część doświadczalną,
umożliwiającą praktyczne zapoznanie studentów z przedstawianą problematyką.
Część pierwsza obejmuje blok tematyczny związany z przetwórstwem mięsa czerwonego
i mięsa drobiowego. Część druga zawiera zagadnienia związane z przetwórstwem
mleka, z uwzględnieniem specyfiki wytwarzania mlecznych napojów fermentowanych,
serów twarogowych, dojrzewających, obejmuje produkcję masła, proszków mlecznych
oraz deserów mlecznych. W części trzeciej przedstawiono grupę tematów związanych
z technologią ryb i przetworów z ryb ze szczególnym uwzględnieniem zmian przechowalniczych tych produktów związanych ze specyfiką surowca. Część czwarta jest poświęcona zagadnieniom związanym z charakterystyką właściwości miodu i jaj.
Podręcznik ma charakter podstawowy, a znaczne rozszerzenie wiedzy można uzyskać
korzystając z publikacji naukowych i technologicznych zamieszczonych w spisie
literatury kończącym każdy z podrozdziałów.

powrót do ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - WYBRANE ZAGADNIENIA Z PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCIOWEJ ->