ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - WYBRANE ZAGADNIENIA Z PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCIOWEJ
Cena: 35.00 zł
autor: | D. JAWORSKA |
ISBN: | 978-83-7583-602-8 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 271 |
Wydanie: | 2014 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka |
Niniejszy podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów kierunków: gastronomia
i hotelarstwo, żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo.
Przedstawiono w nim charakterystykę surowców oraz procesów przetwarzania
głównych grup żywności pochodzenia zwierzęcego. Każda z grup tematycznych zawiera
podstawowe zagadnienia teoretyczne uwzględniające wpływ jakości surowca i jego
przetwarzania na aspekty wartości odżywczej i jakość końcową wyrobu. Ponadto, wybrane
tematy zostały wzbogacone w zagadnienia praktyczne - część doświadczalną,
umożliwiającą praktyczne zapoznanie studentów z przedstawianą problematyką.
Część pierwsza obejmuje blok tematyczny związany z przetwórstwem mięsa czerwonego
i mięsa drobiowego. Część druga zawiera zagadnienia związane z przetwórstwem
mleka, z uwzględnieniem specyfiki wytwarzania mlecznych napojów fermentowanych,
serów twarogowych, dojrzewających, obejmuje produkcję masła, proszków mlecznych
oraz deserów mlecznych. W części trzeciej przedstawiono grupę tematów związanych
z technologią ryb i przetworów z ryb ze szczególnym uwzględnieniem zmian przechowalniczych tych produktów związanych ze specyfiką surowca. Część czwarta jest poświęcona zagadnieniom związanym z charakterystyką właściwości miodu i jaj.
Podręcznik ma charakter podstawowy, a znaczne rozszerzenie wiedzy można uzyskać
korzystając z publikacji naukowych i technologicznych zamieszczonych w spisie
literatury kończącym każdy z podrozdziałów.
powrót do ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - WYBRANE ZAGADNIENIA Z PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCIOWEJ ->