Przewodnik Do Ćwiczeń Z Żywienia Człowieka. Zakres Podstawowy

Przewodnik Do Ćwiczeń Z Żywienia Człowieka. Zakres Podstawowy

Cena: 25.00 zł
autor:Praca zbiorowa
ISBN:9788375839791
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:170
Wydanie:2020
Format:B5
Oprawa:Miękka
Książka wydana w 2020 roku.Okładka: Miękka . Kod ISBN: 9788375839791

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Spis treści
Przedmowa ... 5

Ćwiczenie 1. Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności ... 7

Ćwiczenie 2. Charakterystyka norm żywieniowych ... 15

Ćwiczenie 3. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej ... 21

Ćwiczenie 4. Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu ... 27

Ćwiczenie 5. Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka ... 37

Ćwiczenie 6. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia ... 47

Ćwiczenie 7. Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu ... 57

Ćwiczenie 8. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu ... 71

Ćwiczenie 9. Wartość energetyczna produktów spożywczych ... 81

Ćwiczenie 10. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie ... 91

Ćwiczenie 11. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych ... 101

Ćwiczenie 12. Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach ... 109

Ćwiczenie 13. Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą białka ... 117

Ćwiczenie 14. Modele oceny biodostępności żelaza z posiłków i racji pokarmowych ... 129

Ćwiczenie 15. Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej ... 145

Ćwiczenie 16. Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru ... 155

powrót do Przewodnik Do Ćwiczeń Z Żywienia Człowieka. Zakres Podstawowy ->