Maszynoznawstwo gastronomiczne | |
Cena: 20.00 zł |
Autor: | Zaremba Robert Półtorak Andrzej , |
ISBN: | 978-83-7244-917-7 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 120 |
Wydanie: | 2007 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka |
SPIS TREŚCI
Wstęp ... 5
Ogólne zasady przeprowadzania ćwiczeń ... 7
Część I. WYBRANE ELEMENTY TECHNIKI ... 11
1. Podstawowe wiadomości z rysunku technicznego z elementami techniki ... 11
2. Przeniesienia napędu – układy kinematyczne ... 19
3. Ideowe opisy pracy maszyn i urządzeń ... 21
Część II. MASZYNY I URZĄDZENIA DO MECHANICZNEJ OBRÓBKI ŻYWNOŚCI ... 25
4. Maszyny do obierania ziemniaków i warzyw ... 25
5. Maszyny do rozdrabniania produktów spożywczych ... 34
6. Uniwersalna maszyna gastronomiczna ... 39
7. Ocena techniczna automatu formującego Rheon Cornucopia KN-100 ... 43
8. Ocena technologiczna procesu formowania wyrobów dwurodnych ... 49
9. Ocena techniczna działania wytłaczarki makaronu D-35-0689 ... 54
Część III. MASZYNY I URZĄDZENIA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ ŻYWNOŚCI ... 57
10. Trzony kuchenne, płyty i płytki grzejne ... 57
11. Piece ... 63
12. Kotły warzelne ... 69
13. Steamer – urządzenie do gotowania w parze pod ciśnieniem ... 77
14. Urządzenia do smażenia w tłuszczu – patelnie i frytownice ... 81
15. Kuchnie mikrofalowe ... 89
16. Urządzenia chłodnicze ... 95
17. Maszyny do mycia naczyń ... 101
Literatura ... 109
Załącznik. Tabele wybranych symboli stosowanych w rysunku technicznym ... 112
Wstęp ... 5
Ogólne zasady przeprowadzania ćwiczeń ... 7
Część I. WYBRANE ELEMENTY TECHNIKI ... 11
1. Podstawowe wiadomości z rysunku technicznego z elementami techniki ... 11
2. Przeniesienia napędu – układy kinematyczne ... 19
3. Ideowe opisy pracy maszyn i urządzeń ... 21
Część II. MASZYNY I URZĄDZENIA DO MECHANICZNEJ OBRÓBKI ŻYWNOŚCI ... 25
4. Maszyny do obierania ziemniaków i warzyw ... 25
5. Maszyny do rozdrabniania produktów spożywczych ... 34
6. Uniwersalna maszyna gastronomiczna ... 39
7. Ocena techniczna automatu formującego Rheon Cornucopia KN-100 ... 43
8. Ocena technologiczna procesu formowania wyrobów dwurodnych ... 49
9. Ocena techniczna działania wytłaczarki makaronu D-35-0689 ... 54
Część III. MASZYNY I URZĄDZENIA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ ŻYWNOŚCI ... 57
10. Trzony kuchenne, płyty i płytki grzejne ... 57
11. Piece ... 63
12. Kotły warzelne ... 69
13. Steamer – urządzenie do gotowania w parze pod ciśnieniem ... 77
14. Urządzenia do smażenia w tłuszczu – patelnie i frytownice ... 81
15. Kuchnie mikrofalowe ... 89
16. Urządzenia chłodnicze ... 95
17. Maszyny do mycia naczyń ... 101
Literatura ... 109
Załącznik. Tabele wybranych symboli stosowanych w rysunku technicznym ... 112
Kategorie:
Gastronomia, żywienie,
Mechanika i Budowa Maszyn,