Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych | |
Cena: 20.00 zł |
Autor: | Gębska Monika Filipiak Tadeusz , |
ISBN: | 83-7244-756-x |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 172 |
Wydanie: | 2006 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka |
SPIS TREŚCI
1. Podstawowe pojęcia stosowane w ekonomice produkcji rolniczej ... 4
2. Charakterystyka produkcji rolniczej ... 6
3. Charakterystyka czynników produkcji ... 7
3.1. Ziemia jako czynnik produkcji ... 7
3.2. Praca i siła robocza ... 24
3.3. Kapitał ... 34
4. Podstawowe zagadnienia organizacyjno-ekonomiczne produkcji roślinnej ... 44
4.1. Znaczenie i specyfika produkcji roślinnej w gospodarstwie ... 44
4.2. Struktura użytków rolnych i struktura zasiewów ... 45
4.3. Zbiory i plony ... 49
4.4. Zmianowanie i płodozmian ... 55
4.5. Nawożenie ... 59
5. Podstawowe zagadnienia organizacyjno-ekonomiczne produkcji zwierzęcej ... 67
5.1. Pogłowie i obsada inwentarza żywego ... 67
5.2. Stany średnie ... 71
5.3. Obrót stadem ... 71
5.4. Preliminarz i bilans obornika ... 78
5.5. Preliminarz i bilans pasz ... 79
5.6. Intensywność organizacji produkcji zwierzęcej ... 85
6. Powierzchnia paszowa – pojęcie, rodzaje, efektywność ... 89
7. Nakłady i koszty ... 93
7.1. Kategorie nakładów ... 93
7.2. Kategorie kosztów ... 93
7.3. Kalkulacje rolnicze ... 102
8. Kategorie produkcji i dochodów ... 104
8.1. Kategorie produkcji ... 104
8.2. Kategorie dochodów ... 107
8.3. Kategoria nadwyżki bezpośredniej ... 113
8.3.1. Nadwyżka bezpośrednia w produkcji roślinnej ... 114
8.3.2. Koszty produkcji pasz własnych ... 118
8.3.3. Nadwyżka bezpośrednia w przypadku produkcji zwierzęcej ... 118
9. Analiza działalności gospodarstwa rolniczego ze szczególnym uwzględnieniem analizy finansowej ... 124
9.1. Elementy analizy techniczno-ekonomicznej ... 125
9.2. Analiza finansowa przedsiębiorstw ... 126
9.2.1. Bilans przedsiębiorstwa ... 127
9.2.2. Rachunek zysków i strat (rachunek wyników) ... 132
9.2.3. Analiza wskaźnikowa bilansu i rachunku wyników ... 133
9.2.4. Rachunek przepływu gotówki (Cash Flow) ... 137
Załączniki ... 148
Bibliografia ... 169
1. Podstawowe pojęcia stosowane w ekonomice produkcji rolniczej ... 4
2. Charakterystyka produkcji rolniczej ... 6
3. Charakterystyka czynników produkcji ... 7
3.1. Ziemia jako czynnik produkcji ... 7
3.2. Praca i siła robocza ... 24
3.3. Kapitał ... 34
4. Podstawowe zagadnienia organizacyjno-ekonomiczne produkcji roślinnej ... 44
4.1. Znaczenie i specyfika produkcji roślinnej w gospodarstwie ... 44
4.2. Struktura użytków rolnych i struktura zasiewów ... 45
4.3. Zbiory i plony ... 49
4.4. Zmianowanie i płodozmian ... 55
4.5. Nawożenie ... 59
5. Podstawowe zagadnienia organizacyjno-ekonomiczne produkcji zwierzęcej ... 67
5.1. Pogłowie i obsada inwentarza żywego ... 67
5.2. Stany średnie ... 71
5.3. Obrót stadem ... 71
5.4. Preliminarz i bilans obornika ... 78
5.5. Preliminarz i bilans pasz ... 79
5.6. Intensywność organizacji produkcji zwierzęcej ... 85
6. Powierzchnia paszowa – pojęcie, rodzaje, efektywność ... 89
7. Nakłady i koszty ... 93
7.1. Kategorie nakładów ... 93
7.2. Kategorie kosztów ... 93
7.3. Kalkulacje rolnicze ... 102
8. Kategorie produkcji i dochodów ... 104
8.1. Kategorie produkcji ... 104
8.2. Kategorie dochodów ... 107
8.3. Kategoria nadwyżki bezpośredniej ... 113
8.3.1. Nadwyżka bezpośrednia w produkcji roślinnej ... 114
8.3.2. Koszty produkcji pasz własnych ... 118
8.3.3. Nadwyżka bezpośrednia w przypadku produkcji zwierzęcej ... 118
9. Analiza działalności gospodarstwa rolniczego ze szczególnym uwzględnieniem analizy finansowej ... 124
9.1. Elementy analizy techniczno-ekonomicznej ... 125
9.2. Analiza finansowa przedsiębiorstw ... 126
9.2.1. Bilans przedsiębiorstwa ... 127
9.2.2. Rachunek zysków i strat (rachunek wyników) ... 132
9.2.3. Analiza wskaźnikowa bilansu i rachunku wyników ... 133
9.2.4. Rachunek przepływu gotówki (Cash Flow) ... 137
Załączniki ... 148
Bibliografia ... 169
Kategorie:
Ekonomia, Biznes,