Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka Wydawnictwo SGGW

Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego

Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego

Cena: 46.00 zł
niedostępna
Autor: Górska-Warsewicz Hanna, Świstek Ewa,
ISBN:9788375831689
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:303
Wydanie:2009
Format:B5
Oprawa:miękka
Funkcjonowanie Przedsiębiorstwa Hotelarskiego
Celem monografii było dostarczenie podstawowej wiedzy dotyczącej problematyki funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego.

Wstęp
1. Przedsiębiorstwo hotelarskie – wiadomości ogólne
1.1. Historyczny rozwój hotelarstwa w Polsce i na świecie
1.2. Podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa oraz przedsiębiorstw hotelarskich
2. Wybrane aspekty prawne funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego
2.1. Kategoryzacja obiektów hotelarskich
2.2. Prawo w hotelarstwie
2.3. Zasady działalności promocyjnej oraz uwidaczniania cen przez przedsiębiorstwa hotelarskie w świetle regulacji prawnych
2.4. Przepisy prawne dotyczące zabezpieczenia przeciwpożarowego oraz bezpieczeństwa i higieny pracy
2.4.1. Bezpieczeństwo przeciwpożarowe obiektu hotelarskiego oraz BHP
2.4.2. Przepisy prawne związane z bezpieczeństwem żywności – system HACCP
2.5. Przepisy ochrony środowiska
3. Otoczenie przedsiębiorstwa hotelarskiego
3.1. Ogólna charakterystyka otoczenia przedsiębiorstwa
3.2. Współczesne trendy rozwojowe hotelarstwa
3.2.1. Systemy hotelowe i grupy marketingowe
3.2.2. Organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce
3.3. Baza noclegowa w Polsce 4. Współpraca przedsiębiorstwa hotelarskiego z podmiotami rynku usług turystycznych
4.1. Rodzaje umów między hotelami a biurami podróży
4.2. Kodeks Postępowania Praktycznego
4.3. Globalne i lokalne systemy rezerwacji miejsc hotelowych
5. Usługi hotelarskie
5.1. Definicje, cechy i podział usług hotelarskich
5.2. Usługi podstawowe i dodatkowe
5.3. Charakterystyka wybranych usług dodatkowych
6. Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego
6.1. Formy organizacyjno-prawne
6.2. Struktura organizacyjna hotelu i dokumenty organizacyjne
6.3. Organizacja i funkcjonowanie wybranych zespołów obiektu hotelarskiego
6.3.1. Ogólna charakterystyka strukturalna obiektu hotelarskiego
6.3.2. Budynek hotelowy i jego otoczenie zewnętrzne
6.3.3. Recepcja i służba parterowa
6.3.4. Zespół mieszkalny i służba pięter
6.3.5. Zespół gastronomiczny
6.3.6. Zespół wielofunkcyjny
6.3.7. Zespół rekreacyjno-wypoczynkowy
7. Procesy zarządzania przedsiębiorstwem hotelarskim
7.1. Zarządzanie zmianą w organizacji
7.1.1. Kultura organizacyjna (znaczenie kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie hotelarskim) 7.1.2. Negocjacje w przedsiębiorstwie
7.1.3. Nowoczesne formy zarządzania przedsiębiorstwami hotelarskimi
7.2. Strategiczne aspekty zarządzania marką w przedsiębiorstwie hotelarskim
7.2.1. Ogólne strategie tworzenia przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa hotelarskiego
7.2.2. Strategie tworzenia przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa hotelarskiego na podstawie marki
8. Specyfika zawodu hotelarza
8.1. Predyspozycje osobowościowe do pracy w przedsiębiorstwie hotelarskim
8.2. Kultura i etyka w pracy hotelarza
8.3. Sylwetka wzorowego hotelarza
9. Jakość usług w przedsiębiorstwie hotelarskim
9.1. Pojęcie jakości 9.2. Zarządzanie jakością
9.2.1. Ewolucja zarządzania jakością
9.2.2. Norma ISO 9001 w zarządzaniu jakością
9.3. Pomiar i ocena jakości usług hotelarskich
9.4. Standardy hotelowe jako element kształtowania jakości usług
10. Zarządzanie majątkiem przedsiębiorstwa hotelarskiego
10.1. Majątek trwały i obrotowy przedsiębiorstwa hotelarskiego
10.1.1. Charakterystyka majątku ogółem przedsiębiorstwa hotelarskiego
10.1.2. Wykorzystanie majątku trwałego przedsiębiorstwa hotelarskiego
10.1.3. Majątek obrotowy przedsiębiorstwa hotelarskiego
10.2. Źródła kapitałów przedsiębiorstwa hotelarskiego
10.3. Inwestowanie w majątek przedsiębiorstwa hotelarskiego
11. Efektywność funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego
11.1. Operacyjno-ekonomiczna ocena efektywności działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego 11.1.1. Ocena 




Opinie książki Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- kurierska usługa DPD (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.