Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka Wydawnictwo SGGW

Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego

Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego

Cena: 40.00 zł

Autor:Mitek Marta (red.), Leszczyński Krzysztof (red.),
ISBN:978-83-7583-576-2
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:348
Wydanie:2014
Format:B5
Oprawa:miękka
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych.
W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności. Zwrócono uwagę na stawiane przez organizacje handlowo-dystrybucyjne wymagania dotyczące standaryzacji i powtarzalnej jakości oraz trwałości produktów gotowych niezależnie od czasu i miejsca pozyskiwania surowców. W poszczególnych rozdziałach pokazano zależność między wymaganiami odbiorców gotowych wyrobów a koniecznością otrzymania żywności bezpiecznej i trwałej.
Treści opracowania są zgodne z wymaganiami Krajowych Ram Kwalifikacyjnych (w zakresie wiedzy, kompetencji i umiejętności) przewidzianych dla studiów I stopnia - inżynierskich realizowanych na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo lub pokrewnych. Podręcznik może być przydatny także dla pracowników inżynieryjno-technicznych przedsiębiorstw produkujących żywność pochodzenia roślinnego.
I. TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW

1. Półprodukty owocowe i warzywne 17

2. Produkty pomidorowe 36

3. Soki i nektary 48

4. Konserwy owocowe i warzywne 67

5. Fermentowane napoje winiarskie 81

6. Produkty słodzone  98

7. Metody badań surowców, półproduktów oraz produktów owocowych i warzywnych 109

II. TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA SUROWCÓW OLEISTYCH I PRODUKCJI KONCENTRATÓW SPOŻYWCZYCH

8. Surowce oleiste 143

9. Oleje jadalne 156

10. Tłuszcze modyfikowane 185

11. Margaryny 199

12. Majonezy 213

13. Preparaty białkowe 223

14. Koncentraty spożywcze w proszku 237

15. Kawa instant 247

III. TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA ŻBÓŻ

16. Ziarna zbóż 261

17. Mąki 274

18. Kasze 285

19. Międzyprodukty piekarskie 297

20. Pieczywo 310

21. Wyroby z ciasta biszkoptowo – tłuszczowego 323

22. Makarony 333




Opinie książki Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- kurierska usługa DPD (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.