Zarys bioenergetyki człowieka T.2, Homeostaza organizmu dorosłego | |
Cena: 16.00 zł |
Autor: | Keller Janusz Stanisław , |
ISBN: | 83-00-02994-x |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 124 |
Wydanie: | 1996 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka klejona |
Podręcznik ten stanowi kontynuację problematyki zawartej w poprzedniej pracy autora pt. „Zarys bioenergetyki człowieka. Homeostaza organi-zmu dorosłego” (Keller, 1996), w której przedmiotem rozważań był człowiek charakteryzujący się przede wszystkim zrównoważonym bilansem energetycznym i stałością masy ciała. Analizując organizm w szerszym ujęciu, należy zdać sobie sprawę z tego, że stan względnej równowagi energetycznej dotyczy jedynie pewnego etapu życia, natomiast najbardziej ogólną, a zarazem najbardziej istotną cechą każdej żywej istoty są nieustannie zachodzące w niej zmiany ilościowe i jakościowe, obejmowane mianem rozwoju osobniczego, czyli ontogenezy. Zmiany te rozpoczynają się w chwili zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik, dokonują się na drodze podziałów i różnicowania komórek, ich specjalizacji, tworzenia tkanek i narządów wewnętrznych, wykształcania się organizmu złożonego z ok. 60 bilionów komórek, a mimo to stanowiącego jedną, zintegrowaną, aczkolwiek nieustannie zmieniającą się całość, wreszcie - kończą się wraz ze śmiercią organizmu. Rodzaj i dynamika tych zmian stanowią podstawową charakterystykę procesu życia.
I. Wstęp
II. CIĄŻA
Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w okresie ciąży
Rola łożyska w okresie ciąży
Charakterystyczne cechy wzrostu i rozwoju płodu
Koszt energetyczny procesu ciąży
Literatura
III. Laktacja
Wprowadzenie
Rozpoczęcie funkcji sekrecyjnej przez gruczoły sutkowe
Czynniki odpornościowe zawarte w mleku
Skłąd chemiczny mleka kobiecego
Przystosowania metaboliczne i wykorzystanie składników pokarmowych w okresie laktacji
Zapotrzebowanie kobiety na białko w okresie laktacji
Bioenergetyczne problemy laktacji
Energetyczny koszt procesu laktacji
Rola rezerw energetycznych w utrzymywaniu laktacji
Literatura
IV. WZROST I ROZWÓJ
Wprowadzenie
Okres niemowlęctwa
Wydatki energetyczne niemowląt
Metody szacowania potrzeb pokarmowych niemowląt
Koszt energetyczny wzrostu
Wzrost jako funkcja wieku organizmu
Wzrost masy ciała jako funkcja spożycia pożywienia
Wzrost masy ciała a zwiększanie się jego wymiarów liniowych
Czynniki wpływające na wzrost i rozwój kośćca
Czynniki wpływające na rozwój mięśni
Czynniki wpływające na retencję białka w całym organizmie
Przemiana energii u dzieci otyłych
Wydatki energetyczne dzieci otyłych
Charakterystyczne cechy rozwoju tkanki tłuszczowej u dzieci
Ujemny bilans energetyczny u dzieci otyłych
Charakterystyczne cechy regulacji hormonalnej u otyłych dzieci
Literatura
V. STARZENIE SIĘ ORGANIZMU
Przyczyny oraz istota starzenia się organizmu
Bilans u ludzi starzejących się
Mechanizmy kontrolujące spożycie pożywienia
Podstawowe i spoczynkowe tempo metabolizmu u ludzi starych
Termogeneza indukowana pożywieniem u ludzi starych
Aktywność ruchowa ludzi starych
Całodobowe wydatki energetyczne ludzi starych
Wartość energetyczna diety ludzi starych
Wpływ żywienia na proces starzenia się
Literatura
II. CIĄŻA
Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w okresie ciąży
Rola łożyska w okresie ciąży
Charakterystyczne cechy wzrostu i rozwoju płodu
Koszt energetyczny procesu ciąży
Literatura
III. Laktacja
Wprowadzenie
Rozpoczęcie funkcji sekrecyjnej przez gruczoły sutkowe
Czynniki odpornościowe zawarte w mleku
Skłąd chemiczny mleka kobiecego
Przystosowania metaboliczne i wykorzystanie składników pokarmowych w okresie laktacji
Zapotrzebowanie kobiety na białko w okresie laktacji
Bioenergetyczne problemy laktacji
Energetyczny koszt procesu laktacji
Rola rezerw energetycznych w utrzymywaniu laktacji
Literatura
IV. WZROST I ROZWÓJ
Wprowadzenie
Okres niemowlęctwa
Wydatki energetyczne niemowląt
Metody szacowania potrzeb pokarmowych niemowląt
Koszt energetyczny wzrostu
Wzrost jako funkcja wieku organizmu
Wzrost masy ciała jako funkcja spożycia pożywienia
Wzrost masy ciała a zwiększanie się jego wymiarów liniowych
Czynniki wpływające na wzrost i rozwój kośćca
Czynniki wpływające na rozwój mięśni
Czynniki wpływające na retencję białka w całym organizmie
Przemiana energii u dzieci otyłych
Wydatki energetyczne dzieci otyłych
Charakterystyczne cechy rozwoju tkanki tłuszczowej u dzieci
Ujemny bilans energetyczny u dzieci otyłych
Charakterystyczne cechy regulacji hormonalnej u otyłych dzieci
Literatura
V. STARZENIE SIĘ ORGANIZMU
Przyczyny oraz istota starzenia się organizmu
Bilans u ludzi starzejących się
Mechanizmy kontrolujące spożycie pożywienia
Podstawowe i spoczynkowe tempo metabolizmu u ludzi starych
Termogeneza indukowana pożywieniem u ludzi starych
Aktywność ruchowa ludzi starych
Całodobowe wydatki energetyczne ludzi starych
Wartość energetyczna diety ludzi starych
Wpływ żywienia na proces starzenia się
Literatura
Kategorie:
Podręczniki akademickie,
Gastronomia, żywienie,
Poradniki - zdrowie, uroda,
Przemysł spożywczy HACCP,
Rolnictwo, Nauki Rolnicze, Zootechnika,
Szkoła wyższa-akademickie,
Technologia żywności,