Szukaj

 


Kategorie


Wydawnictwa


Polecamy





 

Książka Wydawnictwo SGGW

Podstawy biooceny żywności Anna Gronowska-Senger

Podstawy biooceny żywności Anna Gronowska-Senger

Cena: 15.00 zł

Autor:Gronowska-Senger Anna ,
ISBN:8372445532
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:148
Wydanie:2004
Format:B5
Oprawa:miękka
Przedmowa
Postępująca cywilizacja oraz rosnące tempo życia powodują szybki rozwój przemysłu spożywczego oraz przetwórstwa żywności, dostarczając coraz wię­cej nowych produktów spożywczych, w tym nowej generacji (żywność trans- geniczna, funkcjonalna), oraz wysoce przetworzonych, o zmienionej wartości odżywczej w stosunku do surowca. Zmiany te mogą mieć charakter zarówno korzystny, jak i niekorzystny. Nie są one w pełni uchwytne za pomocą dostęp­nych metod chemicznych, które mówią jedynie o zmianie zawartości składni­ków pokarmowych, natomiast nie uwzględniają ich biodostępności z danego produktu. Stąd też zachodzi potrzeba stosowania metod biologicznych dla peł­nej oceny wartości odżywczej produktów spożywczych.
O ile istnieje wiele opracowań dotyczących metod analizy chemicznej sto­sowanych w ocenie jakości produktów, o tyle brak jest podręcznika z zakresu metod biooceny żywności pod kątem jej wartości odżywczej i biodostępności składników pokarmowych. Niniejsza praca stanowi próbę wypełnienia tej luki i aczkolwiek nie jest na pewno wyczerpująca, uwzględnia bowiem głównie składniki odżywcze, anonsuje ogólnie metody mikrobiologiczne wymagające specjalnych warunków. Autorka tej publikacji żywi nadzieję, że okaże się ona pomocna w praktycznej realizacji procesu dydaktycznego dla studentów kształ­cących się w obszarze nauki o żywieniu człowieka oraz żywności.
Anna Gronowska-Senger


zobacz spis treści
Przedmowa  5
1. Wstęp .. 7
2. Metody biooceny żywności........
2.1. Wprowadzenie.........
2.2. Podstawy prowadzenia doświadczeń biologicznych ... 15
2.2.1. Wymagania ogólne..... 15
2.2.2. Żywienie ...... 22
3. Metody biooceny białka............ 32
3.1. Wprowadzenie........... 32
3.2. Charakterystyka metod biooceny białka....... 33
3.2.1. Wymagania ogólne........... 33
3.2.2. Metody biologiczne - bilansowe..... 35
3.2.3. Metody biologiczne - wzrostowe....... 41
3.2.4. Metody mikrobiologiczne............ 44
3.2.5. Metody biochemiczne.............. 44
4. Metody biooceny tłuszczów..................... 46
4.1. Wprowadzenie....................... 46
4.2. Charakterystyka metod biooceny tłuszczów ............ 51
4.2.1. Wymagania ogólne...............51
4.2.2. Metody bilansowe...............53
4.2.3. Metody biochemiczne....................53
4.2.3. Metody wagowo-miarowe...................54
5. Metody biooceny węglowodanów ..................... 56
5.1. Wprowadzenie............. 56
5.2. Charakterystyka metod biooceny węglowodanów ......... 61
5.2.1. Wymagania ogólne.................61
5.2.2. Metody biologiczne................62
5.2.3. Metody mikrobiologiczne.........64
5.2.4. Metody biochemiczne................64




Opinie książki Podstawy biooceny żywności Anna Gronowska-Senger

Brak opinii.

Aby dodać swoją opinię, musisz się zalogować.

Koszyk

jest pusty

Logowanie


Darmowa Wysyłka

Brakuje 1000.00 zł do darmowej wysyłki poprzez:

- kurierska usługa DPD (przelew na konto),

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowościach, podaj swój adres e-mail.


Podaj swj e-mail:
W każdej chwili można się wypisać z listy newslettera. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail z naszej bazy.

Polecamy




 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z
Strona główna  |   Twoje konto  |   Oferta  |   Nowości  |   Partnerzy  |   Koszyk  |   Mapa witryny  |   O Księgarni  |   Polityka prywatności  |   Kontakt
Copyright © Księgarnia Warszawa WAWA

Powiadomienie o plikach cookies
[x] Nie pokazuj więcej
Uprzejmie informujemy, iż niniejsza witryna korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej, czytając Politykę prywatności.