Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej (podręcznik) | |
Cena: 16.00 zł |
Autor: | Korpysz Krzysztof , |
ISBN: | 8300028692 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 330 |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka |
Przedmowa
Podręcznik niniejszy powstał jako rozwinięcie, unowocześnienie i uaktualnienie wydanego w 1988 roku skryptu pt. "Budowa i regulacja maszyn i urządzeń do mechanizacji produkcji zwierzęcej". Ujęto w nim aktualną wiedzę z zakresu budowy, zasad działania i regulacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej.
Podręcznik przewidziany jest jako podstawowe źródło informacji z zakresu przedmiotu mechanizacja produkcji zwierzęcej dla studentów wydziałów o kierunku technicznym akademii rolniczych oraz jako literatura uzupełniająca, poszerzająca (wykraczająca poza obowiązujący program) dla studentów wydziałów przyrodniczych.
Zmieniające się warunki gospodarowania, wzrost samodzielności i niezależności również w sferze produkcyjnej rolnictwa wymuszają konieczność pogłębiania wiedzy o możliwościach zwiększenia wydajności i zmniejszenia uciążliwości pracy w produkcji zwierzęcej, by podejmowane decyzje były w konkretnych warunkach optymalne. Tylko pełna wiedza daje możliwość dokonania racjonalnego doboru maszyn i urządzeń w konkretnych warunkach, dzięki czemu rosną szanse osiągnięcia pozytywnych wyników działalności produkcyjnej.
Przedstawiony materiał został podzielony na 4 części i 15 rozdziałów. W podręczniku omówiono budowę oraz zasadę działania konkretnych maszyn i urządzeń, wybierając je w ten sposób, by były typowe dla odpowiednich grup. Przy opisywaniu budowy i zasad regulacji maszyn i urządzeń wykorzystano bogaty materiał ilustracyjny. W celu uniknięcia powtórzeń opisów analogicznych bądź podobnych typów maszyn lub urządzeń przyjęto zasadę, że budowa, regulacja oraz opisy uniwersalnych czynności będą podawane tylko raz, tam gdzie występują po raz pierwszy•
Korzystając z okazji Autorzy serdecznie podziękują recenzentom: doc. dr. Jerzemu Dmitrewskiemu i doc. dr. hab. Wacławowi Romaniukowi za wnikliwe opinie, które przyczyniły się do udoskonalenia podręcznika, a także mgr. int Krzysztofowi Ułańskiemu za zgodę na wykorzystanie niektórych materiałów przygotowanych do wydanego uprzednio skryptu.
Podręcznik niniejszy powstał jako rozwinięcie, unowocześnienie i uaktualnienie wydanego w 1988 roku skryptu pt. "Budowa i regulacja maszyn i urządzeń do mechanizacji produkcji zwierzęcej". Ujęto w nim aktualną wiedzę z zakresu budowy, zasad działania i regulacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej.
Podręcznik przewidziany jest jako podstawowe źródło informacji z zakresu przedmiotu mechanizacja produkcji zwierzęcej dla studentów wydziałów o kierunku technicznym akademii rolniczych oraz jako literatura uzupełniająca, poszerzająca (wykraczająca poza obowiązujący program) dla studentów wydziałów przyrodniczych.
Zmieniające się warunki gospodarowania, wzrost samodzielności i niezależności również w sferze produkcyjnej rolnictwa wymuszają konieczność pogłębiania wiedzy o możliwościach zwiększenia wydajności i zmniejszenia uciążliwości pracy w produkcji zwierzęcej, by podejmowane decyzje były w konkretnych warunkach optymalne. Tylko pełna wiedza daje możliwość dokonania racjonalnego doboru maszyn i urządzeń w konkretnych warunkach, dzięki czemu rosną szanse osiągnięcia pozytywnych wyników działalności produkcyjnej.
Przedstawiony materiał został podzielony na 4 części i 15 rozdziałów. W podręczniku omówiono budowę oraz zasadę działania konkretnych maszyn i urządzeń, wybierając je w ten sposób, by były typowe dla odpowiednich grup. Przy opisywaniu budowy i zasad regulacji maszyn i urządzeń wykorzystano bogaty materiał ilustracyjny. W celu uniknięcia powtórzeń opisów analogicznych bądź podobnych typów maszyn lub urządzeń przyjęto zasadę, że budowa, regulacja oraz opisy uniwersalnych czynności będą podawane tylko raz, tam gdzie występują po raz pierwszy•
Korzystając z okazji Autorzy serdecznie podziękują recenzentom: doc. dr. Jerzemu Dmitrewskiemu i doc. dr. hab. Wacławowi Romaniukowi za wnikliwe opinie, które przyczyniły się do udoskonalenia podręcznika, a także mgr. int Krzysztofowi Ułańskiemu za zgodę na wykorzystanie niektórych materiałów przygotowanych do wydanego uprzednio skryptu.
Spis treści
Przedmowa ......................................................................................... 5
Część I. Maszyny i urządzenia ogólnego przeznaczenia ... 7
1. Maszyny i urządzenia do zaopatrywania gospodarstw w wodę ... .7
1.1. Urządzenia do czerpania wody . ........................................................... 8
1 2. Poidła dla zwierząt.................................................................... 15
2 Urządzenia do transportu rolniczego ................................................... 21
2 1. Rodzaje ładunków i ich charakterystyka .................... 21
_ 2. Podział środków transportowych .............. 22
2 3. Środki przewozowe kołowe ....................................................... 22
2.4. Przenośniki............................................................................... 26
2.5. Urządzenia załadowcze i wyładowcze ........................................ 35
3. Urządzenia do regulacji warunków środowiskowych
w budynkach inwentarskich .......................................................... 38
3.1. Wprowadzenie ......................................................................... 38
3.2. Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń inwentarskich ...... 40
3.3. Ogrzewanie .............................................................................. 48
3.4. Oświetlenie .............................................................................. 50
Część II. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac
w oborach ................................................................................. 51
4. Rodzaje budynków dla bydła i ich wyposażenie ................................. 51
4.1. Rozwiązania funkcjonalne budynków dla bydła ......... 51
4.2. Elementy wyposażenia budynków przeznaczonych dla bydła mlecznego . ..................... 54
4.3. Elementy wyposażenia innych budynków dla bydła ....... 69
4.4. Inne maszyny i urządzenia stosowane w chowie bydła ...... 73
5. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz . 80
5.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania pasz ....................... 80
5.2. Maszyny i urządzenia do przygotowywania pasz ................... . 101
6. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła........................... 112
6.1. Wprowadzenie ........................................................................ 112
6.2. Samożywienie ........................................................................ 112
6.3. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła................... 113
7. Urządzenia do usuwania odchodów z obór ....................................... 132
7.1. Wprowadzenie ........................................................................ 132
7.2. Urządzenia mechaniczne do usuwania obornika ........................ 133
7.3. Urządzenia do zagospodarowywania obornika.......................... 140
Przedmowa ......................................................................................... 5
Część I. Maszyny i urządzenia ogólnego przeznaczenia ... 7
1. Maszyny i urządzenia do zaopatrywania gospodarstw w wodę ... .7 1.1. Urządzenia do czerpania wody . ............................................................ 8
1 2. Poidła dla zwierząt.................................................................... 15
2 Urządzenia do transportu rolniczego ................................................... 21
2 1. Rodzaje ładunków i ich charakterystyka .................... 21
_ 2. Podział środków transportowych .............. 22
2 3. Środki przewozowe kołowe ....................................................... 22
2.4. Przenośniki............................................................................... 26
2.5. Urządzenia załadowcze i wyładowcze ........................................ 35
3. Urządzenia do regulacji warunków środowiskowych
w budynkach inwentarskich .......................................................... 38
3.1. Wprowadzenie ......................................................................... 38
3.2. Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń inwentarskich ...... 40
3.3. Ogrzewanie .............................................................................. 48
3.4. Oświetlenie .............................................................................. 50
Część II. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac
w oborach ................................................................................. 51
4. Rodzaje budynków dla bydła i ich wyposażenie ................................. 51
4.1. Rozwiązania funkcjonalne budynków dla bydła ......... 51
4.2. Elementy wyposażenia budynków przeznaczonych dla bydła mlecznego . ..................... 54
4.3. Elementy wyposażenia innych budynków dla bydła ....... 69
4.4. Inne maszyny i urządzenia stosowane w chowie bydła ...... 73
5. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz . 80
5.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania pasz ....................... 80
5.2. Maszyny i urządzenia do przygotowywania pasz ................... . 101
6. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła........................... 112
6.1. Wprowadzenie ........................................................................ 112
6.2. Samożywienie ........................................................................ 112
6.3. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła................... 113
7. Urządzenia do usuwania odchodów z obór ....................................... 132
7.1. Wprowadzenie ........................................................................ 132
7.2. Urządzenia mechaniczne do usuwania obornika ........................ 133
7.3. Urządzenia do zagospodarowywania obornika.......................... 140
7.4. Usuwanie gnojowicy z obór ............................................. . . . . 143
7.5. Hydrauliczne metody usuwania gnojowicy......................................... 165
7.6. Magazynowanie gnojowicy .............................................................. 168
8. Maszyny i urządzenia do doju i wstępnej obróbki mleka........................... 171
8.1. Wprowadzenie ................................................................................. 171
8.2. Dojarki bankowe............................................................................... 172
8.3. Dojarki rurociągowe ......................................................................... 189
8.4. Dojarnie .......................................................................................... 194
8.5. Urządzenia do chłodzenia mleka ....................................................... 197
Część III. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac
w chlewniach . . . ............................................................... 200
9. Chlewnie i ich wyposażenie..................................................................... 200
9.1. Rozwiązania funkcjonalne chlewni..................................................... 200
9.2. Wyposażenie chlewni....................................................................... 204
9.3. Inne urządzenia stosowane w chowie trzody chlewnej ........................ 210
10. Urządzenia do magazynowania i przygotowywania karmy....................... 215
10.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania karmy............................ 215
10.2. Urządzenia do przygotowywania karmy ........................................... 216
11. Urządzenia do zadawania karmy ........................................................... 233
11.1. Systemy zadawania karmy ............................................................. 233
11.2. Urządzenie do zadawania karmy suchej ........................................... 234
11.3. Urządzenia do zadawania karmy płynnej i ciastowatej....................... 247
12. Usuwanie i utylizacja gnojowicy ...................................... ..................... 256
12.1. Usuwanie odchodów z chlewni ....................................................... 256
12.2. Utylizacja gnojowicy....................................................................... 257
12.3. Biogaz z gnojowicy ....................................................................... 283
CzęśćlV. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac w kurnikach, owczarniach i fermach zwierząt drobnych ............................................................. 291
13. Kurniki........................ 291
13.1. Budynki dla drobiu ........................................................................ 291
13.2. Urządzenia w chowie drobiu ........................................... .299
14. Owczarnie ........................................................................................... 311
14.1. Wprowadzenie................................................................................ 311
14.2. Rozwiązania funkcjonalne budynków ............................................... 311
14.3. Urządzenia stosowane w chowie owiec ........................................... 313
15. Mechanizacja w fermach zwierząt drobnych .......................................... 320
Literatura .. 327
Przedmowa ......................................................................................... 5
Część I. Maszyny i urządzenia ogólnego przeznaczenia ... 7
1. Maszyny i urządzenia do zaopatrywania gospodarstw w wodę ... .7
1.1. Urządzenia do czerpania wody . ........................................................... 8
1 2. Poidła dla zwierząt.................................................................... 15
2 Urządzenia do transportu rolniczego ................................................... 21
2 1. Rodzaje ładunków i ich charakterystyka .................... 21
_ 2. Podział środków transportowych .............. 22
2 3. Środki przewozowe kołowe ....................................................... 22
2.4. Przenośniki............................................................................... 26
2.5. Urządzenia załadowcze i wyładowcze ........................................ 35
3. Urządzenia do regulacji warunków środowiskowych
w budynkach inwentarskich .......................................................... 38
3.1. Wprowadzenie ......................................................................... 38
3.2. Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń inwentarskich ...... 40
3.3. Ogrzewanie .............................................................................. 48
3.4. Oświetlenie .............................................................................. 50
Część II. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac
w oborach ................................................................................. 51
4. Rodzaje budynków dla bydła i ich wyposażenie ................................. 51
4.1. Rozwiązania funkcjonalne budynków dla bydła ......... 51
4.2. Elementy wyposażenia budynków przeznaczonych dla bydła mlecznego . ..................... 54
4.3. Elementy wyposażenia innych budynków dla bydła ....... 69
4.4. Inne maszyny i urządzenia stosowane w chowie bydła ...... 73
5. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz . 80
5.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania pasz ....................... 80
5.2. Maszyny i urządzenia do przygotowywania pasz ................... . 101
6. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła........................... 112
6.1. Wprowadzenie ........................................................................ 112
6.2. Samożywienie ........................................................................ 112
6.3. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła................... 113
7. Urządzenia do usuwania odchodów z obór ....................................... 132
7.1. Wprowadzenie ........................................................................ 132
7.2. Urządzenia mechaniczne do usuwania obornika ........................ 133
7.3. Urządzenia do zagospodarowywania obornika.......................... 140
Przedmowa ......................................................................................... 5
Część I. Maszyny i urządzenia ogólnego przeznaczenia ... 7
1. Maszyny i urządzenia do zaopatrywania gospodarstw w wodę ... .7 1.1. Urządzenia do czerpania wody . ............................................................ 8
1 2. Poidła dla zwierząt.................................................................... 15
2 Urządzenia do transportu rolniczego ................................................... 21
2 1. Rodzaje ładunków i ich charakterystyka .................... 21
_ 2. Podział środków transportowych .............. 22
2 3. Środki przewozowe kołowe ....................................................... 22
2.4. Przenośniki............................................................................... 26
2.5. Urządzenia załadowcze i wyładowcze ........................................ 35
3. Urządzenia do regulacji warunków środowiskowych
w budynkach inwentarskich .......................................................... 38
3.1. Wprowadzenie ......................................................................... 38
3.2. Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń inwentarskich ...... 40
3.3. Ogrzewanie .............................................................................. 48
3.4. Oświetlenie .............................................................................. 50
Część II. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac
w oborach ................................................................................. 51
4. Rodzaje budynków dla bydła i ich wyposażenie ................................. 51
4.1. Rozwiązania funkcjonalne budynków dla bydła ......... 51
4.2. Elementy wyposażenia budynków przeznaczonych dla bydła mlecznego . ..................... 54
4.3. Elementy wyposażenia innych budynków dla bydła ....... 69
4.4. Inne maszyny i urządzenia stosowane w chowie bydła ...... 73
5. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz . 80
5.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania pasz ....................... 80
5.2. Maszyny i urządzenia do przygotowywania pasz ................... . 101
6. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła........................... 112
6.1. Wprowadzenie ........................................................................ 112
6.2. Samożywienie ........................................................................ 112
6.3. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła................... 113
7. Urządzenia do usuwania odchodów z obór ....................................... 132
7.1. Wprowadzenie ........................................................................ 132
7.2. Urządzenia mechaniczne do usuwania obornika ........................ 133
7.3. Urządzenia do zagospodarowywania obornika.......................... 140
7.4. Usuwanie gnojowicy z obór ............................................. . . . . 143
7.5. Hydrauliczne metody usuwania gnojowicy......................................... 165
7.6. Magazynowanie gnojowicy .............................................................. 168
8. Maszyny i urządzenia do doju i wstępnej obróbki mleka........................... 171
8.1. Wprowadzenie ................................................................................. 171
8.2. Dojarki bankowe............................................................................... 172
8.3. Dojarki rurociągowe ......................................................................... 189
8.4. Dojarnie .......................................................................................... 194
8.5. Urządzenia do chłodzenia mleka ....................................................... 197
Część III. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac
w chlewniach . . . ............................................................... 200
9. Chlewnie i ich wyposażenie..................................................................... 200
9.1. Rozwiązania funkcjonalne chlewni..................................................... 200
9.2. Wyposażenie chlewni....................................................................... 204
9.3. Inne urządzenia stosowane w chowie trzody chlewnej ........................ 210
10. Urządzenia do magazynowania i przygotowywania karmy....................... 215
10.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania karmy............................ 215
10.2. Urządzenia do przygotowywania karmy ........................................... 216
11. Urządzenia do zadawania karmy ........................................................... 233
11.1. Systemy zadawania karmy ............................................................. 233
11.2. Urządzenie do zadawania karmy suchej ........................................... 234
11.3. Urządzenia do zadawania karmy płynnej i ciastowatej....................... 247
12. Usuwanie i utylizacja gnojowicy ...................................... ..................... 256
12.1. Usuwanie odchodów z chlewni ....................................................... 256
12.2. Utylizacja gnojowicy....................................................................... 257
12.3. Biogaz z gnojowicy ....................................................................... 283
CzęśćlV. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac w kurnikach, owczarniach i fermach zwierząt drobnych ............................................................. 291
13. Kurniki........................ 291
13.1. Budynki dla drobiu ........................................................................ 291
13.2. Urządzenia w chowie drobiu ........................................... .299
14. Owczarnie ........................................................................................... 311
14.1. Wprowadzenie................................................................................ 311
14.2. Rozwiązania funkcjonalne budynków ............................................... 311
14.3. Urządzenia stosowane w chowie owiec ........................................... 313
15. Mechanizacja w fermach zwierząt drobnych .......................................... 320
Literatura .. 327
Kategorie:
Podręczniki akademickie,
Mechanika i Budowa Maszyn,