Poradnik opracowania zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) z przykładowo wypełnioną dokumentacją. Środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego | |
Cena promocyjna: 74.81 zł Oszczędzasz: 3.94 zł /-5%/ |
Autor: | Beata Domżalska, |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo ODDK |
Ilość stron: | 124 |
Wydanie: | 2004 |
Format: | B5 |
Oprawa: | MIĘKKA |
Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225) jest obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
- Wstęp
- Wykaz krajowych aktów prawnych ustalających warunki zdrowotne i regulujących wymagania dla podmiotów produkujących/lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego.
- Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów – procedury, instrukcje, formularze robocze.
- Ogólne wymagania dla zakładów konieczne do spełnienia przy tworzeniu w ramach GMP/GHP tzw. programów ogólnych – programów wstępnych – procedur SSOP.
- Zestawienie dokumentów wymaganych do przedłożenia Inspekcji Weterynaryjnej oraz ogólne zasady tworzenia i przechowywania dokumentów kontroli wewnętrznej
- Literatura
- Wzory wymaganych zaświadczeń i dokumentów
- Procedury operacyjne dla utrzymania stanu sanitarnego SSOP
- Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania
Kategorie:
Gastronomia, żywienie,
Przemysł spożywczy HACCP,