Autor: | Barbara Jackiewicz, |
ISBN: | 83-71879-08-3 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo ODDK |
Format: | B5 |
Oprawa: | miękka, lakierowana, kolorowa |
symbol: HAC756objętość: 105 str. format: B5 wydanie: 2003ISBN: 83-71879-08-3Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225) jest obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
Wstęp
Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
Zasady GMP/GHP
Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu programów ogólnych
Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
Procedury i instrukcje
Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
„Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia Inspekcji Sanitarnej
Przykłady dokumentacji i zapisów
Załączniki
Akty prawne
Przykład dokumentacji sanitarnej utworzonej dla zakłady żywienia zbiorowego
Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania
Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
Zasady GMP/GHP
Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu programów ogólnych
Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
Procedury i instrukcje
Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
„Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia Inspekcji Sanitarnej
Przykłady dokumentacji i zapisów
Załączniki
Akty prawne
Przykład dokumentacji sanitarnej utworzonej dla zakłady żywienia zbiorowego
Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania
Kategorie:
Przemysł spożywczy HACCP,
Gastronomia, żywienie,