Procedury i instrukcje zakładowego systemu HACCP z formularzami do zapisów - piekarnia HAC836 | |
Cena promocyjna: 129.67 zł Oszczędzasz: 6.83 zł /-5%/ |
Autor: | Agnieszka Budzyńska, |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo ODDK |
Format: | a4 |
Oprawa: | miękka, lakierowana, kolorowa |
symbol: HAC836objętość: 200 str. format: A4wydanie: 2004ISBN: 83-74260-03-3Od 1 maja 2004 r. wszystkie zakłady prowadzące działalność w zakresie
produkcji i obrotu żywnością muszą wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Aby ten cel osiągnąć, należy wszystkie techniki i metody pracy oraz zalecenia higieniczne opracować w formie procedur i instrukcji.
Opracowanie przygotowane przez doświadczonego technologa, przewodniczącego zespołu HACCP w zakładzie branży spożywczej, obejmuje wzorcowe procedury i instrukcje wraz z formularzami do zapisów, niezbędne przy opracowywaniu zakładowego systemu HACCP.
Dokumentacja przeznaczona jest do bezpośredniego wykorzystania na własne potrzeby każdego zakładu.
Ten zestaw procedur i instrukcji wykorzystano również w innej publikacji
tejże autorki Arkusze identyfikacji zagrożeń i krytycznych punktów
kontrolnych w piekarni, gdzie poszczególne procedury i instrukcje znalazły się w wykazach przypisanych do każdego etapu procesu technologicznego w celu wyeliminowania zagrożeń, które się na danym etapie pojawiają.
produkcji i obrotu żywnością muszą wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Aby ten cel osiągnąć, należy wszystkie techniki i metody pracy oraz zalecenia higieniczne opracować w formie procedur i instrukcji.
Opracowanie przygotowane przez doświadczonego technologa, przewodniczącego zespołu HACCP w zakładzie branży spożywczej, obejmuje wzorcowe procedury i instrukcje wraz z formularzami do zapisów, niezbędne przy opracowywaniu zakładowego systemu HACCP.
Dokumentacja przeznaczona jest do bezpośredniego wykorzystania na własne potrzeby każdego zakładu.
Ten zestaw procedur i instrukcji wykorzystano również w innej publikacji
tejże autorki Arkusze identyfikacji zagrożeń i krytycznych punktów
kontrolnych w piekarni, gdzie poszczególne procedury i instrukcje znalazły się w wykazach przypisanych do każdego etapu procesu technologicznego w celu wyeliminowania zagrożeń, które się na danym etapie pojawiają.
SPIS PROCEDUR
- Higiena osobista pracowników i higiena na stanowisku pracy
- Szkolenia
- Nadzorowanie wody
- Czyszczenie, mycie i dezynfekcja
- Zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami
- Kontrola warunków magazynowania
- Przyjęcie surowców i materiałów pomocniczych
- Przechowywanie i dostarczanie wyrobów gotowych
- Nadzorowanie wyposażenia do kontroli i badań
- Audity wewnętrzne
- Krojenie chleba
- Pakowanie
- Transport gotowych wyrobów
- Sprzedaż artykułów spożywczych
- Nadzór nad wyposażeniem. Urządzenia i maszyny
Kategorie:
Przemysł spożywczy HACCP,
Gastronomia, żywienie,