![]() |
Audyt wewnętrzny GHP, GMP, HACCP - poradnik praktyczny HAC770 |
Cena: 94.50 zł |
Autor: | mgr inż. Marek R. Zadernowski (red.), |
ISBN: | HAC770 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo ODDK |
Format: | a4 |
Oprawa: | miękka, lakierowana, kolorowa |
symbol: HAC770objętość: 80 str. format: A4wydanie: 2004ISBN: 83-71879-12-1Obowiązek wdrażania systemów GMP, GHP i HACCP wynika z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Wdrożone systemy zapewnienia jakości będą działały skutecznie i prawidłowo, jeżeli będą monitorowane, weryfikowane i regularnie doskonalone. Jednym z narzędzi pozwalających zrealizować wymienione cele są audyty wewnętrzne wdrożonych systemów.
Niniejsza książka prezentuje metody przeprowadzania audytów wewnętrznych w firmach spożywczych, niezależnie od ich wielkości i specyfiki. Autorzy starali się przedstawić zagadnienie audytowania w sposób jak najbardziej przystępny i zbliżony do realiów zakładów spożywczych. W praktycznych przykładach zaprezentowali różnorodne narzędzia i metody, które można wykorzystać do utrzymania, rozwijania i ciągłego ulepszania wdrożonych systemów, tak by mogły być one zastosowane zarówno w bardzo dużym zakładzie, jak i małej restauracji.
Niniejsza książka prezentuje metody przeprowadzania audytów wewnętrznych w firmach spożywczych, niezależnie od ich wielkości i specyfiki. Autorzy starali się przedstawić zagadnienie audytowania w sposób jak najbardziej przystępny i zbliżony do realiów zakładów spożywczych. W praktycznych przykładach zaprezentowali różnorodne narzędzia i metody, które można wykorzystać do utrzymania, rozwijania i ciągłego ulepszania wdrożonych systemów, tak by mogły być one zastosowane zarówno w bardzo dużym zakładzie, jak i małej restauracji.
Od autorów
- Systemy GMP, GHP, HACCP a wymagania prawne
- Ogólne zasady GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej)
- HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – analiza zagrożenia i krytyczny punkt kontroli
- Nowe zagadnienia prawne w odniesieniu do żywności
- Dobra Praktyka Produkcyjna/Wytwarzania (GMP) – niezbędnym warunkiem prawidłowo działającego systemu jakości
- GMP – wytyczne i zalecenia
- Definicje
- Rozdział I. Zarządzanie/zapewnienie jakości
- Rozdział II. Pracownicy
- Rozdział III. Pomieszczenia i urządzenia
- Rozdział IV. Dokumentacja
- Rozdział V. Produkcja
- Rozdział VI. Kontrola jakości
- Rozdział VII. Wytwarzanie i analizy na zlecenie
- Rozdział VIII. Skargi, reklamacje i wycofywanie produktu
- Rozdział IX. Inspekcje wewnętrzne (audyty wewnętrzne)
- Podsumowanie
- System HACCP
- Zasady systemu HACCP
- Sposoby interpretacji CCP
- Problemy przy wprowadzaniu analizy HACCP
- Problemy przy realizacji planów HACCP
- Audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP
- Audytorzy wewnętrzni
- Audytor wiodący, koordynator audytu wewnętrznego, audytorzy wewnętrzni
- Dobór audytorów wewnętrznych
- Wykształcenie audytorów wewnętrznych
- Szkolenia
- Audytowanie wewnętrzne
- Audytowanie GMP i GHP
- Audyty GMP
- Przykładowa tabela zagadnień i pytań do audytu GMP
- Przykład audytu GMP
- Audyty GHP
- Przykładowa tabela zagadnień i pytań do audytu GHP
- Przykład audytu GHP
- Audytowanie systemu HACCP
- Narzędzia bezpośrednie
- Narzędzia pośrednie
- Analiza odchyleń od limitów krytycznych
- Analiza parametrów technologicznych
- Analiza ilości reklamacji
- Audyty GMP i GHP
- Przykłady
- Przepisy dotyczące ochrony zdrowia
- Ustawy
- Rozporządzenia
- Spis rysunków
- Spis tabel
- Literatura
Kategorie:
Przemysł spożywczy HACCP,
Gastronomia, żywienie,