Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka | |
Cena: 20.00 zł |
Autor: | Sicińska, Praca zbiorowa, |
ISBN: | 9788375839791 |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo SGGW |
Ilość stron: | 170 |
Wydanie: | 2020 |
Format: | b5 |
Oprawa: | Miękka |
- ISBN: 9788375839791
- Autor: Sicińska
- Oprawa: broszura
- Rok wydania: 2020
- Format: b5
- Stron: 170
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowySpis treści
Przedmowa ... 5
Ćwiczenie 1. Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności ... 7
Ćwiczenie 2. Charakterystyka norm żywieniowych ... 15
Ćwiczenie 3. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej ... 21
Ćwiczenie 4. Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu ... 27
Ćwiczenie 5. Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka ... 37
Ćwiczenie 6. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia ... 47
Ćwiczenie 7. Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu ... 57
Ćwiczenie 8. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu ... 71
Ćwiczenie 9. Wartość energetyczna produktów spożywczych ... 81
Ćwiczenie 10. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie ... 91
Ćwiczenie 11. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych ... 101
Ćwiczenie 12. Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach ... 109
Ćwiczenie 13. Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą białka ... 117
Ćwiczenie 14. Modele oceny biodostępności żelaza z posiłków i racji pokarmowych ... 129
Ćwiczenie 15. Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej ... 145
Ćwiczenie 16. Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru ... 155
Kategorie:
Gastronomia, żywienie,