Podstawy nauki o żywieniu człowieka Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka Przewodnik do ćwiczeń

Cena: 34.00 zł
autor: Roszkowski Wojciech (red.)
ISBN:83-7244-676-8
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:258
Wydanie:2008
Format:B5
Oprawa:miękka
Podstawy nauki o żywieniu człowieka Przewodnik do ćwiczeń Przedmowa
Niniejszy skrypt stanowi kontynuację i uaktualnienie wcześniej opublikowanych ćwiczeń z podręcznika „Nauka o żywieniu człowieka” pod redakcją Andrzeja Prończuka, wydanego przez PWN (I wydanie 1981 rok, II wydanie 1983 rok) oraz skryptu „Wybrane działy z nauki o żywieniu człowieka” pod redakcją Wojciecha Roszkowskiego opublikowanego przez Wydawnictwo SGGW w 1994 roku.

Skrypt przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Może również stanowić pomoc dla studentów i prowadzących zajęcia dydaktyczne w innych ośrodkach kształcących specjalistów z dziedziny żywienia i żywności.

W niniejszym opracowaniu uwzględniono 3 działy: „Wybrane zagadnienia fizjologii żywienia'’ - 6 ćwiczeń, „Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych” - 12 ćwiczeń, „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia” -15 ćwiczeń. Każde ćwiczenie składa się z wprowadzenia teoretycznego oraz części wykonawczej wraz z opisem ćwiczenia. Większość ćwiczeń zawiera kilka elementów wykonawczych, które można dobierać w zależności od czasu przeznaczonego na zajęcia (najczęściej 3 godziny) i tempa pracy studentów. Na końcu każdego ćwiczenia podano wykaz ważniejszych pozycji piśmiennictwa dotyczący danej tematyki.

Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy, laboratoryjny i seminaryjny, a niektóre wymagają zastosowania komputera z odpowiednim programem.

Zakres tematyczny skryptu obejmuje większość zagadnień przewidzianych programem studiów na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, a tematy poruszane na ćwiczeniach mają stanowić uzupełnienie lub rozszerzenie materiału wykładowego. Dla opanowania całości wiedzy przewidzianej programem studiów konieczne jest korzystanie z innych opracowań podręcznikowych dotyczących nauki o żywieniu człowieka, z których najważniejsze to „Żywienie człowieka-podstawy nauki o żywieniu” pod redakcją Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego, wydane przez PWN (I wydanie 1998 rok, II wydanie 2000 rok.

W imieniu całego zespołu pragnę podziękować za pomoc techniczną w przygotowaniu tego materiału Pani Magdalenie Rycembel.
Wojciech Roszkowski

powrót do Podstawy nauki o żywieniu człowieka Przewodnik do ćwiczeń ->