Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

Cena: 30.00 zł
autor:Dłużewska Elżbieta (red.), Leszczyński Krzysztof (red.)
ISBN:978-83-7583-480-2
Wydawnictwo:Wydawnictwo SGGW
Ilość stron:180
Wydanie:2013
Format:B-5
Oprawa:Miękka
Wprowadzenie
Ogólna technologia żywności jest przedmiotem kierunkowym dla studentów Wydziału Nauk o Żywności realizujących program studiów na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo. Jest to przedmiot, który opisuje, charakteryzuje i kwantyfikuje zjawiska zachodzące podczas procesów jednostkowych pozyskiwania, przechowywania, przetwórstwa i dystrybucji produktów żywnościowych. Poszczególne procesy jednostkowe mogą być realizowane w różnych technologiach branżowych, na przykład może być realizowane rozdrabnianie zbóż, ale także i mięsa.

Procesy jednostkowe opisane w tej publikacji, pomimo że realizowane są w odniesieniu do różnych surowców i produktów, charakteryzują się niezmiennym mechanizmem. Zrozumienie istoty tych mechanizmów umożliwi studentom i przyszłym absolwentom sterowanie tymi procesami, jak również wprowadzenie ich do nowych, innowacyjnych rozwiązań technologicznych. W publikacji podjęto próbę uniwersalizacji opisu procesów jednostkowych tak, aby możliwe było po niewielkich modyfikacjach zastosowanie ich w różnych branżach przemysłu spożywczego. Intencją autorów jest również przedstawienie złożoności procesów prowadzonych w przemyśle spożywczym, co jest w dużej mierze związane ze złożonością materiału biologicznego stanowiącego surowce i produkty żywnościowe.

powrót do Ogólna technologia żywności ->